
 
 

Maine Department of Health and Human Services 
Maine Center for Disease Control and Prevention 

11 State House Station 
220 Capitol Street 

Augusta, Maine 04333-0011 
Tel: (207) 287-3771; Toll Free: (888) 664-9491     

TTY: Dial 711 (Maine Relay); Fax: (207) 287-1093 
 

Sara Gagne-Holmes 
Acting Commissioner 

Janet T. Mills 
Governor 

 
PERSONS AUTHORIZED TO SOLEMNIZE MARRIAGES IN MAINE 

                                            
 
Maine law, 19-A MRS §655 specifies persons authorized to solemnize marriages in Maine.  The following persons 
are authorized to solemnize marriages in Maine: 
 

If a resident of this State: 
 

 A justice or judge; 
 A lawyer admitted to the Maine Bar; or 
 A marriage officiant licensed under Title 5, section 90-G;  

 

Whether a resident or nonresident of this State and whether or not a citizen of the United States: 
 

 An ordained minister of the gospel. (See # 2 below). 
 A cleric engaged in the service of the religious body to which the cleric belongs; or 
 A person licensed to preach by an association of ministers, religious seminary, or ecclesiastical body; and  
 A nonresident of the State who has the authority to perform civil marriages (not religious) in their resident 

State and has applied for a temporary registration certificate issued by the Office of Data, Research, and 
Vital Statistics.  (See # 3 below).   
 
 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ’s) 

 
1. How do I find a marriage officiant in Maine?   
 
An online search may be made for a marriage officiant who is licensed in the State of Maine on the Secretary of 
State’s website at https://apps1.web.maine.gov/cgi-bin/online/notary/search/marriage_officiant.pl.   
 
2. What are the credentials for an ordained minister?   

 
An ordained minister is a person authorized by a church or other religious body to carry out various spiritual 
operations such as baptisms, weddings, and funerals, and more generally providing spiritual guidance to the local 
community.  A person ordained through an online process is still considered an ordained minister, at least for the 
purpose of marrying a couple in the State of Maine.   Ordained ministers do not need to complete a temporary 
registration certificate. 
 
3. Can a nonresident who is authorized to perform a marriage in their State perform a marriage in Maine? 

 
Yes, a nonresident may apply for a one-time temporary registration certificate to perform a marriage in Maine.  
The application and instructions on how to apply may be found on Data, Research, and Vital Statistics website at  
https://www.maine.gov/dhhs/mecdc/public-health-systems/data-research/vital-records/forms/index.shtml.   
 

Questions? 
 

Please contact Data, Research, and Vital Statistics at 1-888-664-9491 or (207) 287-6490 or email questions to 
Rebecca.Ashley@maine.gov.   

 


